Programma 2018

⇒zondag 30 december

6-12–15-18 km

Partijcentrum Oud Simpelveld

Winningen, 30ste Int. Eifel-Mosertalmarsch.

Na plusminus 170 km rijden richting Winningen bij een frisse wind en 9º C, vertrokken we met 4 clubgenoten rond acht uur langs de Moezel nog redelijk vlak lopend richting het rustieke dorp Kobern - Gondorf voor de route van 20 km over het Eifelplateau. Tot de 1stecontrole bij 3,5 km was de route tegendraads aan die van twee jaar geleden. Alleen was toen de temperatuur iets aangenamer dan nu, maar het beloofde ons vandaag wel droog te blijven, terwijl het grote genieten bij voorbaat gegarandeerd al vaststond. In Kobern - Gondorf werden uitnodigend al menig kiekje geschoten van de prachtige en kenmerkende vakwerkhuizen. Achter het dorp verraadde de ruïne op afstand al dat we straks behoorlijk moesten klimmen naar het hemeldak via de kruiswegstaties met de ‘Mattiaskapelle’ en de ruïne als markant richtpunt. Daar lesten we bij het ‘Kontroll/Checkpoint’ op het schijnbaar hoogste punt (± 280m boven het NAP) onze dorstige kelen na ± 9,5 km.

Hier dachten we nog dat de resterende klimpartijen een eitje voor ons zullen zijn. Nou, vergeet het maar. De bosrijke ‘Moselsteig’ liet ons nog behoorlijk zweten en op de adem trappen, terwijl de smalle afdalingen van amper een meter ons alert hield omdat onder de gevallen herfstbladeren gevaar van vallen over losse stenen kon schuilen en we behoedzaam langs het dalende pad de steile afgronden in de gaten hielden. Zo passeerden we weer de horizonvullende ‘Mosertalbrücke’ met zijn 136m hoge en zijn 960m lange aanzicht. Terwijl we links van ons genoten van de rustende wijnranken langs de berghellingen én rechts van ons de Moezel met ons mee richting de finish in Winningen stroomde. En na een korte break richting met Han aan het stuur nagenietend huiswaarts keerde.

Mathieu Simons, 28 oktober 2017